Co s úrodou jablek a švestek? Zkuste skvělé sezonní recepty!

Pečení ovocných koláčů neodmyslitelně patří k atmosféře celého léta. Začnete v červnu s třešňovou bublaninou, o prázdninách užíváte jahodových a borůvkových dobrot, a jak se blíží září, nastupují jablka, švestky a hrušky. Moc mě to baví, hlavně když se letošní babí léto opravdu hojně urodilo a celá zahrada v zářijovém oparu voní a sálá šťavnatými plody.

 

 

Nejen mouka může být základem

Základem koláčových těst bývá nejčastěji mouka. Přiznám se, že za léto se mi už ale ten moučný základ trochu přejedl, a tak coby suroviny na těsto přicházejí další hráči. Pevnější a plnější strukturu dá těstu celozrnná krupice, představte si těsto z krupicové kaše, je moc příjemné a máte lepší pocit, že se máte do čeho pořádně zakousnout. Pokud chcete základ opravdu hutný, dá se výborně použít pohanka lámanka či obilná trhanka, krásně lepí, drží a vytvoří pro ovoce pevný podklad. Mým letošním hitem jsou jáhly. Dozrává nám spousty jablek, takže jablečný jahelník voní u nás v kuchyni poměrně často. Strukturou je velmi vláčný a vlhký, sice rozpadavější a často hlavně děti potřebují na jeho jedení lžičku, ale to vůbec nevadí. Kombinace rozvařených jahel s jablky a vanilkovým pudinkem je dokonalá, na svačinu, snídani nebo třeba i do krabičky na výlet. Prý se dá coby základ těsta využít i kuskus, ale to jsem zatím nezkoušela.

 

 

 

 

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/09

 

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

 

 

O autorovi

Barbora Hernychová

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Energii mi dává pravidelné cvičení jógy, vyjížďky na koni a moje zeleninová permakulturní zahrada. Ráda se v jakémkoliv počasí toulám rozmanitou českou krajinou, obdivuji staré stromy, kapličky podél cest a kamenné křížky v polích. Baví mě vše, co je eko, bio, alternativní, udržitelné….prostě jiné než konvenční mainstream. Proto také miluji Pravý domácí časopis se všemi jeho různorodými tématy a lidmi, kteří ho tvoří. Moc mě těší, že mohu každý měsíc svou troškou časopis obohatit.

Mou velkou inspirací a největším učitelem je má desetiletá dcera, která mě nenechává stagnovat a neustále mi do života přináší nové výzvy a podněty.

www.probio.cz

Dlouhé info

Zanechat komentář