Přemýšlíte, co vařit na podzim? Máme pro vás 3 skvělé recepty ze sezonních surovin.

Napsal/a Petr Klíma
Máme tu září, prázdniny za námi, děti jdou do škol. Na trzích začíná období tykví, na scénu přichází různé druhy kapusty, sbírají se houby, podzimní jablíčka voní ve štrúdlech. Z tohoto všeho si nyní něco uvaříme, ale také se dozvíme něco o původu surovin a jejich pěstování.

 

Kadeřávek patří s růžičkovou kapustou mezi nejotužilejší a vůči škůdcům nejrezistentnější plodiny u nás. Začal se pěstovat již v pradávných dobách v Římě, oblibu si získal jak v Anglii, tak také v Americe. Obsahuje velké množství draslíku, železa, vitamíny E a C, ale také beta karoten. V zahraničí se pěstuje hned několik odrůd, klasický je zelený, dále fialový, můžete se také setkat s jinými druhy, které mají podlouhlé tvary – třeba Nero di Toscana. Všechny je možno zakoupit na dejvickém trhu u zelinářství Jamboz z Čáslavi.

Tempeh je původem javánská surovina z fermentovaných sójových bobů, která se zařazuje mezi jednu z nejvyhledávanějších pochoutek vegetariánské kuchyně. Slouží jako plnohodnotná náhražka masa. Díky fermentaci a ušlechtilým kulturám se stává velice výživným produktem. Je bohatý především na bílkoviny, ale také vlákninu či vitamín B12. Tempeh natural je velice univerzální surovinou, můžete ho připravovat v asijském stylu, v kari omáčkách, ale také zakomponovat třeba do guláše (třeba i segedínského), v kombinaci s houbami, do rizot s různými obilovinami nebo i jako náhražku slaniny na halušky se zelím. U posledně zmiňovaných pokrmů bych však doporučil tempeh uzený či smažený, který dodá jídlům autentickou chuť české či francouzské kuchyně. Tak jsem ho taky použil v receptu níže.

 

 

 

Kadeřávek na česneku s žampiony/3 porce, 20 min.

 

  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • 2 hrstky opracovaného kadeřávku
  • 5 ks hnědých krémových žampionů
  • pražený sezamový olej
  • mletý pepř
  • sůl
  • sezam

 

V oleji na minutu zpěníme nasekaný česnek, přidáme dobře vyždímaný kadeřávek, na plátky nakrájené žampiony a dusíme, dokud žampiony nezhnědnou, asi 5 minut. Osolíme, opepříme, odstavíme z plotny a zalijeme sezamovým olejem. Posypeme sezamem a můžeme baštit.

 

 

 

 

 

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/09

 

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

 

 

 

O autorovi

Petr Klíma

Petr Klíma

je šéfkuchař  dejvické restaurace Countrylife.  Většinu svých životních a gastronomických zkušeností nasbíral na svých cestách, především však na britských ostrovech okolí Londýna. Svoje originální bezmasé recepty prezentuje na kulinářském blogu s názvem Greenwayfood. Několikaletou píli na poli zdravé výživy na podzim 2017 zúročil v Zeleninové kuchařce s podtitulem z farmy přímo na váš stůl. Jeho vášní je zelenina, rodina, příroda ale také fotografie jídel, kterému se snaží více porozumět a zdokonalit se v něm.

Dlouhé info

Zanechat komentář