Dobrý čajový svět

Napsal/a Pravý Domácí
Třináctého února 2017 uplynulo 25 let od doby, kdy A. Juřina, J. Šimsa a L. Rychvalský založili Spolek milců čaje s.r.o. – jednu z nejznámějších firem dovážejících čaj z různých konců světa. Vzhledem k tomu, že v době jeho vzniku byly necelé tři roky od sametové revoluce, dá se říci, že na vývoji a aktivitách této společnosti je vidět mezníky posunu československé a české čajové kultury za poslední čtvrtstoletí.
Na začátku byla touha vyplniti vakuum v čajové odbornosti a nabídce kvalitního čajového sortimentu vzniklé v době kulturního a konzumního porevolučního kvasu. Vznikla tak čajem a cestováním nadšená společnost, jež se notně inspirovala odkazem českého prvorepublikového dovozce tovaru koloniálního, Zdenkem Nikolau.

 

 

Brána k čaji otevřena jest

V oblasti šíření vkusné čajové kultury napříč novým trendům otevřeným Československem stalo se významným také otevření 1. Dobré čajovny na Václavském nám. 14, k čemuž došlo za skromných a přátelských podmínek 1. 6. 1993. K události té vedla zejména snaha vytvořit důstojnou klubovnu nejen pro kamarády a známé, kteří se již nechtěli scházeti v zakouřených lokálech a holdovati lacinému alkoholu, a snaha o vytvoření a propojení nového společenství lidí, jimž není jedno, jak se vyjadřují, vystupují, z čeho čaj pijí a v jakém prostředí. Toto vše je zahrnuto v oborech, které po staletí utvářejí čajovou kulturu na Dálném východě.

Pětadvacetiletá cesta čajová byla inspirována i různými světovými umělci a filozofy, tudíž se v této části článku hodí citovati básníka Rúmího: ,,Nechte se tiše vléct podivnou sílou toho, co opravdu milujete. Nesvede vás na scestí.“ Jak překrásné a univerzální moudro!

 

V letech minulých

Imidž podniku byl od počátku jasný – prvorepublikový koloniální obchůdek s možností miniaturního posezení a popití čajů rozličných. První várky čaje byly Spolkem osobně vybírány v čajových velkoskladech hamburských. Do dnešní doby patří přístav tohoto německého velkoměsta na špici objemu obchodovaného čaje mezi překladišti západního světa. Počátkem 90. let nebylo moc míst v okolí Československa, kde by se dalo poříditi větší množství obchodovatelných čajů ve spolehlivé kvalitě. Podnikání nebylo tak pružné jako dnes, nebyly mobilní telefony a praktický faxovací přístroj byl dražší vymožeností.

 

Čtvrtstoletí čaje

Ne vždy byla linie zlaté střední cesty ku zákazníkovi s dobrým vkusem lehká. Výkřiky zlých jazyků z řad nepřející konkurence a bručounů, kteří nikdy s ničím neporadí, však desítky majitelů Dobrých čajoven a stovky čajových tovaryšů neodradily. Díky nim vzniklo za intenzivní čajové čtvrtstoletí dalších 26 značkových čajoven v Čechách a na Moravě. Dobré čajovny se rozšířily též na Slovensko, do Maďarska, do Polska. A 8 takových podniků vzniklo též v USA.

 

Autor: Hubert Hátle z Dobré čajovny v Praze

 

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/01

jako součást hlavního tématu čísla Čaj

Přečíst/koupit v digitální podobě

V Papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

O autorovi

Pravý Domácí

Zanechat komentář