Hrách a kroupy. Vraťte na svůj talíř tradiční suroviny.

Hrách a kroupy nejsou hloupý… Při této dětské písničce si uvědomuji, jak velké nastaly změny ve vnímání různých druhů potravin, jak se změnil pohled společnosti na ně a jejich význam v naší stravě. Zatímco kroupy a luštěniny dříve představovaly to nejobyčejnější jídlo, které si naši předci mohli dovolit každý den, my na ně doslova zapomněli. A pečivo z bílé mouky, které bylo velkou vzácností pouze na sváteční dny, se v našem jídelníčku naopak vyskytuje několikrát denně.

 

 

 

Civilizační nemoci z blahobytu

Všimli jste si, že bílou mouku najdete snad úplně všude? Rohlíky, knedlíky, koblihy a sušenky si dnes dopřáváme možná i několikrát za den, až nám to nedělá dobře. Nadměrné konzumaci bílé mouky v separované podobě je připisováno mnoho civilizačních chorob, alergií, poruchy imunitního systému, obezita a další neduhy vyspělé civilizace. Zmiňované nemoci představují jakési volání našeho těla po změně, po návratu k původnímu osvědčenému a pestrému jídelníčku a kompletním neseparovaným potravinám.

 

Evoluce našeho těla nestíhá průmyslový rozvoj

Potravinářský průmysl se za posledních sto let změnil velmi znatelně, náš trávicí systém se ale tak rychle přizpůsobit nedokázal. Po mnoho tisíc let je plně nastaven k přijímání potravy v její kompletní podobě, tedy v případě obilí – celého obilného zrna včetně obalové slupky a klíčku. Tato celistvost zaručuje, že se do našeho těla dostanou všechny důležité látky. V průmyslově upravené stravě se do organizmu dostává jen část zrna – škrob v podobě bílé mouky, bez důležitých minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Nejenže se zbytečně ochuzujeme, ale náš organizmus si s touto separovanou potravou neví rady. Nikdy v minulosti nebylo v populaci tolik jedinců reagujících negativně na složení stravy.

 

 

 

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/07

 

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

 

 

O autorovi

Barbora Hernychová

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Energii mi dává pravidelné cvičení jógy, vyjížďky na koni a moje zeleninová permakulturní zahrada. Ráda se v jakémkoliv počasí toulám rozmanitou českou krajinou, obdivuji staré stromy, kapličky podél cest a kamenné křížky v polích. Baví mě vše, co je eko, bio, alternativní, udržitelné….prostě jiné než konvenční mainstream. Proto také miluji Pravý domácí časopis se všemi jeho různorodými tématy a lidmi, kteří ho tvoří. Moc mě těší, že mohu každý měsíc svou troškou časopis obohatit.

Mou velkou inspirací a největším učitelem je má desetiletá dcera, která mě nenechává stagnovat a neustále mi do života přináší nové výzvy a podněty.

www.probio.cz

Dlouhé info

Zanechat komentář