Hrách a kroupy. Vraťte na svůj talíř tradiční suroviny.

Hrách a kroupy nejsou hloupý… Při této dětské písničce si uvědomuji, jak velké nastaly změny ve vnímání různých druhů potravin, jak se změnil pohled společnosti na ně a jejich význam v naší stravě. Zatímco kroupy a luštěniny dříve představovaly to nejobyčejnější jídlo, které si naši předci mohli dovolit každý den, my na ně doslova zapomněli. A pečivo z bílé mouky, které bylo velkou vzácností pouze na sváteční dny, se v našem jídelníčku naopak vyskytuje několikrát denně.

 

 

 

Civilizační nemoci z blahobytu

Všimli jste si, že bílou mouku najdete snad úplně všude? Rohlíky, knedlíky, koblihy a sušenky si dnes dopřáváme možná i několikrát za den, až nám to nedělá dobře. Nadměrné konzumaci bílé mouky v separované podobě je připisováno mnoho civilizačních chorob, alergií, poruchy imunitního systému, obezita a další neduhy vyspělé civilizace. Zmiňované nemoci představují jakési volání našeho těla po změně, po návratu k původnímu osvědčenému a pestrému jídelníčku a kompletním neseparovaným potravinám.

 

Evoluce našeho těla nestíhá průmyslový rozvoj

Potravinářský průmysl se za posledních sto let změnil velmi znatelně, náš trávicí systém se ale tak rychle přizpůsobit nedokázal. Po mnoho tisíc let je plně nastaven k přijímání potravy v její kompletní podobě, tedy v případě obilí – celého obilného zrna včetně obalové slupky a klíčku. Tato celistvost zaručuje, že se do našeho těla dostanou všechny důležité látky. V průmyslově upravené stravě se do organizmu dostává jen část zrna – škrob v podobě bílé mouky, bez důležitých minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Nejenže se zbytečně ochuzujeme, ale náš organizmus si s touto separovanou potravou neví rady. Nikdy v minulosti nebylo v populaci tolik jedinců reagujících negativně na složení stravy.

 

 

Šlechtění dobré pro pekaře, ale ne pro nás

Dnešní pšenice má díky dlouhému  šlechtění ty nejlepší pekařské vlastnosti. Obsahuje vysoké procento lepku, těsta z ní výborně kynou, její vlastnosti jsou stabilní, dá se na ně spolehnout, protože vždy fungují. Je to však benefit pro potravinářský a pekařský průmysl, ne pro nás. Naše tělo má rádo přirozenost, pestrost a komplexnost. Bílé mouky mají své místo v pekařském umění v podobě svátečních koláčů a dortů pro slavnostní příležitosti, kdy je skvělé si je bez výčitek naplno užít. Zařazovat ji do jídelníčku ale každý den nám vůbec neprospívá.

 

Superkroupy

Původní nepřešlechtěné obiloviny – pšenice jednozrnka, dvouzrnka, špalda, pohanka, oves či červená pšenice – lze dokonce zařadit do skupiny superfood. Mají až dvojnásobný obsah bílkovin než pšenice setá. Pšenice dvouzrnka se pyšní obsahem vitamínů skupiny B. Červená pšenice se svým množstvím antokyanů řadí mezi cenné antioxidanty. Oves vyniká obsahem betaglukanů.

 

Jak obiloviny vybírat a jak je upravovat?

Pro začátek můžete zkusit třeba tradiční ječné kroupy nebo tzv. kernotto. Tato zrna jsou obroušena a stačí je vařit kolem 20 minut. Já je doma připravuji nejčastěji jako rizoto, přílohu nebo zapékám se zeleninou, houbami, sýrem či tofu. Celá zrna, například jednozrnku, dvouzrnku či červenou pšenici, je potřeba předem namočit, nejlépe přes noc, a vařit pak následující den asi 50 min. Dají se použít kdekoliv v pokrmech místo rýže, do polévky jako zavářka (skvělá je italská polévka minestrone), do salátu a po rozvaření do výborných pomazánek. Uvařit si jich můžete více najednou, v lednici vydrží několik dní, a lze je využívat na různé recepty. Nebo se dají i výborně zmrazit a budete je mít kdykoliv k dispozici.

 

 

Špaldové ratatouille/ 4 porce/60min

 

  • 250 g špaldového kernotta Bioharmonie
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje Biolinie
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 malé cukety
  • 2 lilky
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g cherry rajčátek
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • citrónová šťáva
  • hrst čerstvé petrželky a bazalky

 

Kernotto namočte přes noc a uvařte dle návodu na obale. Cukety, lilky a papriku nakrájejte na kousky o velikosti 1–2 cm. Kousky zeleniny smíchejte v míse s octem, polovinou oleje, citrónovou šťávou, pepřem a solí. Umístěte na plech či gril a grilujte při 160 °C asi 30 minut. Zelenina by měla být lehce měkká, ale stále příjemně křupavá. Grilovanou zeleninu smíchejte s uvařeným kernottem, cherry rajčátky a nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte zbytek olivového oleje, citrónovou šťávu a prolisovaný česnek. Vše promíchejte, aby se jednotlivé ingredience propojily. Ochuťte solí a pepřem. Posypejte čerstvými bylinkami. Ratatouille můžete podávat ihned ještě teplé, nebo chlazené, uležené do druhého dne.

 

 

 

Pikantní jednozrnka s fazolemi/4 porce/50min

 

  • 120 g jednozrnky Bioharmonie
  • 400 g červených sterilovaných fazolí Rossi Biolinie
  • 2 lžičky přírodního třtinového cukru Bioharmonie
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje Biolinie
  • 1 lžička římského kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička

 

Jednozrnku připravte dle návodu na obale. Na pánvi osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, poté ji posypte třtinovým cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Přidejte římský kmín, chilli papričku, utřený česnek a nechte provonět. Přidejte fazole a počkejte, dokud se neodpaří voda. Vmíchejte uvařenou jednozrnku a nechte směs prohřát. Nakonec ochuťte citrónovou šťávou, dosolte, opepřete a přidejte čerstvé divoké byliny, v zimě pak kysané zelí. Ihned podávejte.

 

 

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/07

 

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

 

 

O autorovi

Profilový obrázek

Barbora Hernychová

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Energii mi dává pravidelné cvičení jógy, vyjížďky na koni a moje zeleninová permakulturní zahrada. Ráda se v jakémkoliv počasí toulám rozmanitou českou krajinou, obdivuji staré stromy, kapličky podél cest a kamenné křížky v polích. Baví mě vše, co je eko, bio, alternativní, udržitelné….prostě jiné než konvenční mainstream. Proto také miluji Pravý domácí časopis se všemi jeho různorodými tématy a lidmi, kteří ho tvoří. Moc mě těší, že mohu každý měsíc svou troškou časopis obohatit.

Mou velkou inspirací a největším učitelem je má desetiletá dcera, která mě nenechává stagnovat a neustále mi do života přináší nové výzvy a podněty.

www.probio.cz

Dlouhé info

Zanechat komentář