Jaké vitamíny obsahuje medvědí česnek a proč je dobrý v kuchyni. 3 recepty pro vás.

1.jpg
Rozsáhlé plantáže medvědího česneku poznáte někdy už podle jejich typicky česnekové vůně, která se vznáší ve vzduchu kolem. Ucítíte ji i po rozemnutí listu. Rostlinu tím bezpečně odlišíte od podobné konvalinky, která je jedovatá, ale po česneku nevoní.

 

 

Víte, proč se tato jedlá planá bylina jmenuje medvědí česnek? Prý podle toho, že to byla první pastva medvědů po jejich probuzení po dlouhém zimním spánku, aby si pročistili žaludek, střeva a krev. Věřme tomu, protože pojídání této rostliny v sobě skrývá mnoho dobrého.

 

 

 

 

Recepty s medvědím česnekem otvírám touto prohřívací pálivou a exotickou polévkou. Jeden talíř vám nebude stačit.

 

 

Polévka s červenou čočkou a medvědím česnekem
  • 1 větší cibule
  • 100 g červené čočky loupané
  • 1 kapie
  • 2 stvoly řapíkatého celeru
  • 750 ml vody
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • hrst nasekaného medvědího česneku
  • olivový olej
  • sůl

Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na olivovém oleji. Přidejte červenou čočku, na kostičky nakrájenou kapii, nakrájený celer a zalijte vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte zhruba 15 minut. Přidejte nasekanou a semínek zbavenou chilli papričku a vmíchejte kokosové mléko. 5 minut povařte. Po odstavení z plotny přidejte nasekaný medvědí česnek.

 

 

Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem
  • 4 vejce
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 120 g čerstvého sýra
  • hrst nasekaného medvědího česneku
  • pepř
  • sůl

Vejce uvařte natvrdo a nasekejte na malé kousky. Smíchejte s ostatními surovinami. Polovinu medvědího česneku si nechte na ozdobu. Pomazánka je výborná ve spojení s kváskovým chlebem.

 

 

Pesto z medvědího česneku
  • hrst medvědího česneku
  • 15 ml olivového oleje
  • sůl
  • 10 g piniových oříšků
  • 10 g parmezánu

V hmoždíři utřete česnek, piniové oříšky a nastrouhaný sýr. Třete tak dlouho, až vznikne pasta. Poté začněte pozvolna přidávat po malých dávkách olivový olej. Vzniklé pesto naplňte do malé skleničky. Vrch ještě zalijte trochou oleje, aby déle vydrželo. Uchovávejte v lednici, kde vydrží zhruba 4 týdny.

 

Čerstvou natí se také koření bílé polévky a omáčky. Hodí se i do salátů, na chléb s máslem nebo jako příloha k hlavním jídlům, když z česneku uděláte špenát.

O autorovi

Zuzana Čítková

Zuzana Čítková

Zanechat komentář

Pravý domácí hithit

Chceme zlepšit Pravý domácí časopis a rozhodli jsme se zkusit se obrátit na pomoc našeho kmene. Pokud se vám náš časopis líbí a myslíte si, že to má smysl, budeme moc rádi, když náš podpoříte na HITHIT.