Kde nakoupíte kvalitně, bez obalu a ještě si popovídáte? Představujeme Opobchod.

V minulém čísle časopisu jsem si zkusila trochu pohrát a nechat čtenáře hádat, který obchod mě tak oslovil, že jsem se o něm rozhodla psát. Tušila jsem, že pro zkušené bezobalové matadory to nebude problém. A nebyl. První odpověď dorazila už 30. června a od té doby mi do schránky každý den přibývaly další e-maily. Většina z nich začínala slovy: To je přece Pan Pekař Křivánek!

 

 

Konverzace bez obalu

Ono zas není tak časté, že by si lidé pamatovali jméno člověka, který jim posílá čočku. V tomto případě však nejde nevědět. Obchodní korespondence s Radkem Křivánkem je tak originální, že ho prostě nemůžete ignorovat. Není to jen můj pocit, v e-mailových odpovědích na hádanku jsem si takových humorných konverzací s Panem Pekařem přečetla víc. Bezobalové konverzace při nákupu jsou přidanou hodnotou k celkové bezobalové filosofii. Radkovi ale nesedí vyzvedávání bezobalovosti jako něčeho závratně nového. „Když mi říkali, že si mám dát do názvu ‚první bezobalový‘, říkal jsem si: jak jako první? Bez obalu se prodávalo vždycky.“

 

Improvizace

Po několika rozverných e-mailových a telefonických konverzacích jsem se konečně rozjela do Oponešic poznat Opobchod osobně. Nestandardní rozhovor, který započal kolem desáté hodiny večerní, se odehrával v improvizované venkovní obýváko-kuchyňo-jídelně. Stala se totiž u Pekařů Křivánků taková nepříjemná věc. Prvního června se přihnala velká voda a vyplavila domek, sklad i obchod. Také já (jelikož už patřím mezi zákazníky) jsem dostala do mailu upozornění: Odesílání objednávek odkládáme, pomoc uvítáme… Po méně než třech týdnech obchod opět fungoval. Sice z improvizovaného skladu, ale cizrna, jáhly, hořčičná semínka a rozinky už zase putují v papírových pytlících (vratných!) ke svým zákazníkům. Všude se vysouší. Větráky a fučáky jedou na plno. Pracuje se na nových podlahách, zatím jediným vybavením v místnostech jsou krásná kachlová kamna. Na dvoře se potkávají úklidové nástroje s novým stavebním materiálem. „Obchod byl čerstvě rekonstruován, plánovali jsme přístavbu a rekonstrukci domečku po předcích,” provází mě Radek jednotlivými místnostmi. „V obchodě je to sice malé, ale to nevadí. Velikost místnosti tak vlastně limituje nabídku. Mám teď na skladě 88 druhů zboží. Až budu mít sto, jeden uberu. Je to i pro zákazníky lepší, aby se v tom orientovali.“ Řeč se stáčí na mnohost výběru zboží, která nás odrazuje od nákupu v běžných obchodech. Jak si má člověk vybrat, když je toho všude tolik!

 

 

 

Pekařova výzva

Hledáme pomocníky, stavebníky, brigádníky za odměnu finanční. Zajímavé práce je tu dost – zednické, tesařské a výkopové. Dále uvítáme jakékoli rady či pomoc s naším problémem, tj. jak nejdříve dosáhnout jakýchkoli protiopatření. Voda přišla z polí a díky tomu, že byla postižena pouze naše rodina, není řešení téhle věci tolik palčivé obecní téma, místní ZD se k problému staví zády. Pište na radek@panpekar.cz.

 

Do virtuálního obchodu se dostanete následujícími bránami:

www.panpekar.cz

www.opobchod.cz

Na stránkách papekarna.blogspot.com se zase dočtete o tom, jaké Pana Pekaře baví filmy a hudba, vřele doporučuji pro počtení a inspiraci.

 

 

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/08

 

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

 

O autorovi

Kateřina Varhaník Wildová

Narodila se sice v Praze, ale ve své podstatě není městský člověk. Když to zjistila, z města se odstěhovala a od té doby experimentuje s žitím všude jinde. Třeba i na lodi nebo v maringotce, hlavně když tam není všechno na čudlík nebo kohoutek a člověk si tak může dennodenně uvědomovat, jakým zázrakem je teplo, světlo a pitná voda.  Velmi jí zajímá, jak věci fungují, a tak se pořád učí a studuje. Mezi její zájmy patří: filosofie, antropologie, kterou vystudovala, dále sociologie, jazyky a jazykověda, psychologie, historie, beletrie a filmy, politika a právo, biologie a ekologie, elektromechanika, permakultura, cestování, hospodaření, chov koz a výroba sýra, řemesla a řemeslníci teoreticky i prakticky a Bůh ví, co ještě všechno. Skrze Pravý domácí časopis si uvědomila, jak jí přestala vadit esoterika a astrologie, přestože stojí tak daleko od exaktních věd. Tohle zjištění zevšeobecňuje a posílá všem čtenářům Pravého domácího: Tolerovat můžeme snadno i velmi odlišné, když žijeme bez úzkosti a mindráků.

Koukněte na fb: disfrutalistická agora

Dlouhé info

Zanechat komentář