Na návštěvě u domácího sládka. Pojďte se naučit, jak si uvařit vlastní pivo.

Miloš Špringr
Napsal/a Miloš Špringr
Pivo je další příklad toho, jak se necháváme ovlivnit reklamou. Dokážete si představit, že byste si vařili pivo doma sami? Určitě ne, a pokud někdo říká, že ano, tak by určitě nevěděl jak. Pivo je artikl, který se prostě kupuje. Jenže ono to s tím pivem zase nebude až tak složité, vždyť už je na světě několik tisíc let, a když si ho zvládli uvařit i Keltové, proč bychom to nedokázali my.

 

 

Pivo vařené takřka na koleně

Při jednom výletu do okolí jsem narazil na zajímavého člověka, říkejme mu třeba pan Pivoňka. Tvrdil, že vaří pivo. Na první pohled bych o něm spíš řekl, že míchá žrádlo pro prase, ale on si trval na svém. Stál ve stodole, v ruce držel ohromnou vařečku a míchal něco nevábně vonícího v obrovském nerezovém hrnci na velkém plynovém hořáku. Podle té vůně bych řekl, že se jedná o ječný šrot. Okolo sebe měl několik obyčejných kbelíků, na stole se válely nějaké sáčky a teploměr. Napoprvé jsem si asi ani nevšiml měděné trubky stočené do dlouhého hada, který byl na konci napojen na obyčejnou hadici.

Vyzbrojen školními znalostmi o vaření piva s dokonalým popisem technologie a po mnoha návštěvách a exkurzích v různých pivovarech jsem logicky usoudil, že si ze mě dělá pan Pivoňka legraci. Takhle se pivo opravdu nepřipravuje, v tom jsem měl naprosto jasno. Jenže jsem nemohl tušit, jak hluboce jsem se tenkrát mýlil. Pivo se přesně takhle vařit doma dá, a je dokonce mnohem chutnější než piva kupovaná v obchodech a hospodách.

 

Jak se pan Pivoňka k vaření piva dostal

Dříve to bylo v rodinách jiné, tátové dávali dětem po zvláště mastném nedělním obědě ochutnat pivo. A to byl přesně ten moment, který si pan Pivoňka pamatuje jako chvíli, kdy mu chuť piva učarovala. Od té doby pivo miluje. Ne že by se z něho stal alkoholik, to rozhodně ne, jen miluje pivo. Donedávna byl jen odevzdaný konzument, ale to se změnilo, když potkal kamaráda, který si vařil pivo svoje. Dohodli se a pan Pivoňka ho několikrát navštívil, aby postup výroby omrknul.

Stačily mu čtyři návštěvy, aby věděl, jak bude sám vařit. Nakoupil si pivní nádobí a stal se z něho sládek. Dnes si vaří pivo pro svou vlastní potřebu.

 

 

 

 

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/09

jako součást hlavního tématu čísla Pivo

 

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

 

 

O autorovi

Miloš Špringr

Miloš Špringr

Zanechat komentář