Picollo neexistuje! Všechno co vím o kávě.

Profilový obrázek
Napsal/a Matěj Ovsík
Já sám jsem kavárny zbožňoval od malička. Snad i kvůli naší rodině, která, jakmile se ocitne v nějakém cizím městě, jako první zajde do nějaké sympatické kavárny. Káva mě vždy fascinovala svou vůní, a přestože jsem ji nikdy nepil, zajímám se o ni opravdu dost. Vždycky, když jsem viděl, jak si někdo užívá usrkávání z šálku, přemýšlel jsem, kdo asi přišel na to, že káva je tak dobrá. Konečně jsem to našel.

 

Od červených bobulí až po nápoj

Příběh tohoto lahodného nápoje začal někde v Etiopii. Žil tam pasák koz, který se údajně jmenoval Khaldi. Jednou mu prý bylo divné, že jeho milé kozy jsou nějaké živější. Druhý den je sledoval a zjistil, že jsou v takové náladě po okousání jakéhosi keře s červenými bobulemi. Ochutnal také, což od něj bylo dle mého názoru velice odvážné. Dostal se do o dost veselejšího stavu. Ty červené bobule ho nějakým zázrakem povzbudily. Rozhlásil účinky těchto plodů po okolí. Do této záhady zasvětil i muslima, který při modlení usínal. Tomu se to velice zalíbilo a začal s červenými bobulkami experimentovat. Po čase z nich uvařil chutný nápoj. Ani se nedivím, že lidé z širého okolí byli nadšení. Ale moc si tu kávu neužili, protože ji pili jen na doporučení lékaře. Nakonec ale usoudili, že je káva příliš lahodná, než aby ji pili jen pro léčebné účinky. A je to dobře. Během pár staletí se káva rozšířila po celém Blízkém východě. První přístav, do kterého kávu z Etiopie vyvezli, byl přístav Mokka, podle kterého se káva jmenuje. Hned po Blízkém východě káva zasáhla Evropu, a když budu přesný, tak Nizozemí.

 

Podle legendy Arabové nedovolili, aby jejich zemi opustilo jediné neupražené zrno kávy, ale jistý poutník Baba Budan vyvezl 7 čerstvých zrn, z nichž pochází všechna káva na světě.

 

Poté se zrna vyvezla i na francouzský ostrov v Karibském moři – Martinik. Žil tam jistý rytíř Gabriel Mathieu de Clieu. Chtěl vyvézt kávu do francouzské kolonie, protože mu velice chutnala, ale úřady z Martiniku mu to nedovolily. De Clieu tedy výhonky kávy ukradl a na lodi je vyvezl přes moře na francouzskou pevninu. První sklizně se ale bohužel nedožil.

 

Co najdete v nápojových lístcích

Na kavárnických lístcích můžete najít i nesprávné názvy kávy. Například žádné PICCOLO NEEXISTUJE! Druhy přípravy kávy jsou třeba ristretto,což je malá káva, ale silná, protože se připravuje ze stejné dávky jako espresso, což je poněkud větší káva, ale pořád ještě je to docela malý šálek. Ještě větší je espresso double, které se připravuje z dvojité dávky espressa. Také existuje caffé macchiato.V překladu z italštiny to znamená „s trochou mléka“. Je to středně velká káva, do které se skutečně dává trochu mléka. Do cappuccinase dává mléka více. Je to u nás asi nejobvyklejší druh kávy. Další je caffé latte. Je to přesný opak ristretta, protože je to velká a slabá káva s velkou dávkou mléka. Až vám někdy bude vedro, můžete si ho udělat i v ledové podobě. Další ledovou kávou je frappé. Tento fenomén mezi studenými kávami pochází z Řecka. Toto jsou různé druhy káv, ale kam si na ně zajít?

 

Kam na kávu?

Tuto otázku vám milerád zodpovím. Doporučil bych vám cukrárnu Alchymista, rád si zajdu do kavárny Šlágr, dále doporučuji La Terra Coffee a Barevnou kavárnu na Londýnské. Můžete si též zajít do mamacoffee nebo do Pražírny. Toto jsou mé tipy na kavárny.

 

Pokud máte zrovna po ruce šálek kávy, tak si nechte chutnat. Matěj Ovsík (12 let)