Pivovar, který má křídla. Znáte létající pivovary?

Anna Veselovská
Létající pivovary, pivovary, které nemají spilky, rmutovací pánve, ba ani zdi. Kočovné/létající pivovary využívají volné kapacity běžných pivovarů, aby tu vařily vlastní pivo. Někteří si pronajmou pouze prostor, jiným se hodí i pivovarníkovi zkušenosti nebo suroviny, které tu mají k dispozici. Výhody létajících pivovarů:

 

  • Méně pivovarů = méně zdiva, méně vybavení a někdy v budoucnu i méně odpadu.
  • Vaří i ten, kdo by na drahé vybavení a pořízení vlastního pivovaru v danou chvíli neměl prostředky. Třeba ten, komu začne být domácí vaření těsné. Tenhle proces zažil Domovar Komár. Pro Pivovar Hangár je létající fáze pouze mezikrokem. Záměr založit vlastní pivovar má jasně na zřeteli.
  • Trh je o poznání bohatší. Létající pivovary se často a rády věnují speciálům a experimentují. Svoji práci jsme vzali poctivě a na redakčním pivním průzkumu jsme ochutnali třeba kokosovou IPU od Chrousta.

 

Když se zadaří, mají obě strany možnost se od sebe vzájemně učit. Pivovarníci létajících pivovarů mají možnost ozkoušet, s jakou odezvou se jejich piva setkají.

 

Poznámka: Kočovnictví a létavost se často zabydluje přímo v názvech létajících pivovarů. Domovar Komár, Chroust, Dragonfly nebo Čestmír jsou názvy okřídlené, Nomád nese symboliku kočovnou.

 

 

Článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/09

jako součást hlavního tématu čísla Pivo

 

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

 

 

O autorovi

Anna Veselovská

Anna Veselovská

Zanechat komentář