Představujeme plísně v kuchyni žádoucí

V tomto díle seriálu Na houby jsem opět požádala o pomoc odborníka. Pro psaní o „plísni k jídlu“ jsem hledala zasvěcenou radu a trefila jsem se na první dobrou. Napsala jsem do Akademie léčivé výživy, kde mě Hana Dubovská pohotově odkázala na Kateřinu Halamovou, která se se mnou podělila o svoje zkušenosti s houbou. A dozvěděla jsem se další zajímavé věci, a to nejen o manýrech Rhizopus oligosporus.

 

 

Co je tempeh?

Někdo si jej zamiloval na exotické dovolené, ale dnes na něj už narazíte v prodejnách zdravé výživy. Tempeh je tradiční indonéský pokrm ze sójových bobů, prorostlých myceliem houby Rhizopus oligosporus. Kropidlovec drobnovýtrusý (tak se jmenuje houba česky) patří mezi houby spájivé. Různé kropidlovce znáte z běžného života – zapomenuté potraviny obalí bělavou kožešinkou, jakmile k tomu mají podmínky. Houba Rhizopus oligosporus si zasloužila lidskou kulinářskou pozornost díky schopnosti zdárně přispívat k fermentačnímu procesu luštěnin a tím jejich lepší stravitelnosti. Fermentace luštěniny předtráví, rozštěpí dlouhé řetězce bílkovin a my je pak daleko lépe strávíme a vstřebáme. A jelikož je inokulum houby k dostání po internetu, nemusíte jezdit ani na Jávu, ani chodit po bioprodejnách. Čerstvý tempeh si můžete vyrobit doma a zároveň se pobavit s houbou. Kdo jste ho měl možnost ochutnat čerstvý, tak víte, že má jedinečně lahodnou chuť a strukturu.

 

Rady od zkušené houbařky

Že se Kateřina Halamová začala intenzivně zabývat výrobou tempehu, možná nebude taková náhoda. Je totiž vášnivá houbařka – sběratelka i kuchařka. Její pocity ohledně hub jsou pro mě zcela pochopitelné: „Když je houbová sezóna a les je plný hub, jsem úplně uchvácená. Je to jako zažívat jiný stav vědomí. Ty tvary, ty barvy, ty formy…“ Kateřina se nejčastěji vydává na houbový lov v podhůří Jizerek, odkud pochází. Také zmiňuje intenzivní období lysohlávek. „Lysohlávky nám dovolí nahlídnout do hlubších sfér a dotknout se jinak sami sebe a světa,“ vysvětluje svůj obdiv k dalšímu vynálezu velké houbové rodiny. Další její cesta vedla přes čínskou medicínu a mykomedika, tedy léčivé houby, jako jsou lesklokorka, shiitake, čaga, rosolovka nebo jidášovo ucho. „Věřím, že tyto houby dokážou vytáhnout lidi z velkých zdravotních trablů,“ říká Kateřina. Snažila se také houby pěstovat, což je kapitola, kterou považuje za otevřený příběh.

 

 

Chcete-li se dozvědět víc o tempehu, kurzech fermentace a vaření:

Ing. Kateřina Halamová, Ph.D., Akademie léčivé výživy, halamova.katerina@gmail.com

Koukněte na: www.zivost.cz

 

 

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/05

 

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

 

 

 

O autorovi

Kateřina Varhaník Wildová

Narodila se sice v Praze, ale ve své podstatě není městský člověk. Když to zjistila, z města se odstěhovala a od té doby experimentuje s žitím všude jinde. Třeba i na lodi nebo v maringotce, hlavně když tam není všechno na čudlík nebo kohoutek a člověk si tak může dennodenně uvědomovat, jakým zázrakem je teplo, světlo a pitná voda.  Velmi jí zajímá, jak věci fungují, a tak se pořád učí a studuje. Mezi její zájmy patří: filosofie, antropologie, kterou vystudovala, dále sociologie, jazyky a jazykověda, psychologie, historie, beletrie a filmy, politika a právo, biologie a ekologie, elektromechanika, permakultura, cestování, hospodaření, chov koz a výroba sýra, řemesla a řemeslníci teoreticky i prakticky a Bůh ví, co ještě všechno. Skrze Pravý domácí časopis si uvědomila, jak jí přestala vadit esoterika a astrologie, přestože stojí tak daleko od exaktních věd. Tohle zjištění zevšeobecňuje a posílá všem čtenářům Pravého domácího: Tolerovat můžeme snadno i velmi odlišné, když žijeme bez úzkosti a mindráků.

Koukněte na fb: disfrutalistická agora

Dlouhé info

Zanechat komentář