V únoru zůstaňte ještě v teple… a 2 recepty na zahřívací pokrmy navíc

Únor jsem vždy vnímala jako takový „nic moc“ měsíc. Atmosféra z Vánoc a Nového roku už je dávno pryč a do jara a tepla ještě daleko. Nezbývá, než se ještě stále balit do dek, zalézat za kamna, vařit teplé čaje a postupně sílit a sbírat energii na teplejší a slunnější dny stejně jako únorová příroda.Ono to nebude dlouho trvat a ten příval očekávaného tepla a světla bude tady!

 

 

Na Hromnice o hodinu více a více čerstvého mléka

I když to ještě moc výrazně nepociťujeme, tak už začátkem února se začínají viditelně prodlužovat dny. Pro naše předky byl únor měsícem naděje a znamením nového života, protože v únoru se začínají rodit jehňata a kůzlata. Po dlouhé zimě s omezeným množstvím potravin bylo možné opět začít dojit ovce a kozy a dopřát si čerstvé, výživné a vydatné mléko. Zajeďte se v únoru podívat na ovčí nebo kozí farmu, jak se to tam hemží nově narozenými bečícími a mečícími mláďaty.

 

Radujte se masopustním veselím

Masopustní veselí s maškarním průvodem se tradičně slaví v úterý před Popeleční středou. Po něm pak následuje až do Velikonoc 40denní půst. Před dlouhou dobou odříkání se lidé v tyto dny věnovali tanci, zábavě, konaly se zabíjačky a maškarní bály, bylo potřeba si to před dalším hladověním a očistou řádně užít. U nás doma tradičně smažíme koblihy. Žádná dieta – poctivé kynuté koblihy plněné marmeládou a smažené v oleji. Základem je kynuté těsto z bílé mouky, doporučuji nakombinovat bílou pšeničnou a bílou špaldovou. Koblihy jsou pak krásně nadýchané, vláčné a s plnou chutí.

 

 

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/02

 

Přečíst/koupit v digitální podobě

V Papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

 

 

O autorovi

Barbora Hernychová

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Energii mi dává pravidelné cvičení jógy, vyjížďky na koni a moje zeleninová permakulturní zahrada. Ráda se v jakémkoliv počasí toulám rozmanitou českou krajinou, obdivuji staré stromy, kapličky podél cest a kamenné křížky v polích. Baví mě vše, co je eko, bio, alternativní, udržitelné….prostě jiné než konvenční mainstream. Proto také miluji Pravý domácí časopis se všemi jeho různorodými tématy a lidmi, kteří ho tvoří. Moc mě těší, že mohu každý měsíc svou troškou časopis obohatit.

Mou velkou inspirací a největším učitelem je má desetiletá dcera, která mě nenechává stagnovat a neustále mi do života přináší nové výzvy a podněty.

www.probio.cz

Dlouhé info

Zanechat komentář